Пинчев при Борисов да го навива за президент
Пинчев при Борисов да го навива за президент / netinfo

Земеделският народен съюз не оттегля номинацията на Анастасия Мозер, направена в хода преговорите на десните партии за издигане на единна кандидатура за президент, стана ясно след разширено заседание на постоянното присъствие на партията.

Земеделците ще замразят участието си в преговорите и ще търсят нов формат за разговори. Според хората на Мозер трябва да започнат интензивни разговори с ГЕРБ за намиране на печелившия кандидат за държавен глава.

От позицията на земеделците става ясно, че на утрешната среща на десните партии, на която се очакваше да се определи десният кандидат за президент, вероятно няма да се стигне до решение. Десните трябваше да решат дали официално да номинират председателя на КС Неделчо Беронов за поста.

Досега подкрепата си за Беронов дадоха ДСБ, които го номинираха, СДС, ССД, ДП. Все още не са взели решение ВМРО и Гергьовден. Чака се решение на ръководството на воеводите. От Движение Гергьовден обявиха, че няма да пречат на общата кандидатура, ако тя е Неделчо Беронов, но според тях председателят на КС не е изборът на новото поколение.

Лидерът на БЗНС Георги Пинчев определи кандидатурата на Беронов като неизбираема и гарантираща загуба за десницата. Според Пинчев единствено столичният кмет Бойко Борисов е печелившият кандидат. Лидерът на БЗНС е поискал среща с градоначалника в рамките на тази седмица, за да му сподели вижданията си за евентуална негова кандидатура наесен.

От Съюза на свободните демократи са изпратили чрез ДСБ писмо до Неделчо Беронов да участва на срещата на десните и дясно центристките партии утре, за да представи визията си за следващите пет години и как смята да обедини десните избиратели. Беронов няма да участва в срещата, научи Дарик.