/ БГНЕС
Пореден рунд на задочния сблъсък между председателя на ДПС Делян Пеевски и съпредседателя на ПП Кирил Петков се проведе днес в кулоарите на парламента. Още от сутринта двамата си подмятаха реплики, обиди и обвинения през медиите.

„България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната“, каза първо пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков.

По думите му „Делян Пеевски е увиснал на врата на Бойко Борисов и го задушава“. Петков се обърна и към избирателите на ГЕРБ, че ако искат партията да има нормално управление и да бъде част от европейското управление, „трябва да се отърват от воденичния камък, който се е закачил на големия, може би хлъзгав врат на господин Борисов, и това е господин Пеевски“.

„Аз съм сигурен, че Росен Желязков не би нарушил Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля“, посочи Кирил Петков по повод отстраняването на председателя на парламента. „Да, но господин Пеевски му подвикваше от първия ред, господин Борисов се съгласяваше и той нарушаваше правилата“, коментира още той.

Според съпредседателя на ПП, Делян Пеевски просто не иска да предаде властта - перманентната власт в прокуратурата, в регулаторите, в съдебната система, навсякъде. По повод конкурсите Петков каза, че ПП не искат да контролират нещата, а "честни конкурси в регулаторите, в службите, в съдебната власт".

Последва мигновена реакция на Делян Пеевски, който заяви, че „Кирил Петков е като един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя“.

„Да бъдем сериозни, тези хора не могат нищо друго да направят, освен вече да скимтят и да се молят на Борисов“, добави председателят на ДПС. По думите му проектът ПП е приключил, останал е „при контрабандните канали“, като се е видяло, че техният ментор Бойко Рашков е зарибил всички.

Съдейки от коментарите в интернет, Пеевски смята, че и техните избиратели вече се срамуват от тях, защото са им гласували надежда за промяна, за която, според него, се е видяло вече, че е пълна “контрабандна подмяна“.

Бойко Борисов заяви по-рано, че само с ДПС няма да влязат в коалиция. По повод тези му думи Делян Пеевски попита "защо постоянно говорят кой иска и кой не с ДПС, кой ви каза, че ние искаме“.

„Искам да видя какъв ще е вотът на избирателите, след това ще се говори за възможности“, посочи той и допусна хипотеза, при която ДПС да застане между ГЕРБ и ПП-ДБ. Тогава от Движението щели да бъдат в ролята на балансьор и ще направят така, че „да не могат да откраднат държавата Кирил Петков и неговата компания“. Пеевски каза още, че няма да позволи да разбият българските служби, българската съдебна система.

„Кирил Петков, който обяснява кой на кого е увиснал, молеше да го заведа при Борисов, който два месеца не е говорил с него, и да ги сдобря“, коментира още той и уточни, че това е направил не той, а Йордан Цонев.

Един ден той „го хвърли като един малък пудел в кабинета на Борисов и затвори вратата след него, и Борисов гледаше като Тодор Живков на 9 срещу 10 ноември. След това стана и го прегърна, защото е с голямо сърце", каза Пеевски и допълни, че нищо чудно след изборите те отново да са заедно в управлението.

Последва отговор на отговора от страна Кирил Петков, който беше лаконичен през медиите: "Във връзка с репликите на Пеевски за пудели, булки и т.н., аз няма да влизам изобщо в тези мутренски изяви, но едно ще му кажа, нека ме чуе - аз абсолютно не вярвам, че той би ми ги казал тези неща, ако бяхме само двамата и бодигардовете му да са отвън", заяви Петков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня