Перник вече си има университет
Перник вече си има университет / БГНЕС
Перник вече си има университет
33491
Перник вече си има университет
  • Перник вече си има университет

В Перник бе открит най-новият университет в Европа. На церемонията за началото на академичната година в Европейския политехнически университет присъстваха премиерът Бойко Борисов и просветният министър Сергей Игнатов.

63-ма български студенти ще се обучават в първата година на Европейския политехнически университет в Перник. За чуждоезиковото обучение в новия ВУЗ са записани студенти от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия и други страни. Обучението ще се води от 10 преподаватели на трудов договор и 11 хонорувани преподаватели.

„Ако в момента новият ВУЗ се подценява, след 2-3 години имате шанс да се наложите", каза в приветствието си министър-председателят Бойко Борисов, който получи първия почетен диплом от ръководството на ВУЗ-а. Шансът той прогнозира с частното и европейско финансиране и липсата на амбиция в 37-те държавни университети в България да търсят финансиране по европейски програми, като чакат само на държавния бюджет.

В следващите години в България ще има една малка група от 10-15 университети, които ще се напълнят със студенти от Европа, каза просветният министър Сергей Игнатов. Той изрази намерение за започване на законодателни мерки за обединяване на университетите в България като оцеляване в кризата. Това ще стане на териториален или предметен принцип още от следващата година със запазване автономността на ВУЗ-овете, допълни просветният министър.