Педагози в Пернишко искат икономическо убежище в чужбина
Педагози в Пернишко искат икономическо убежище в чужбина / netinfo

Икономическо убежище искат от чуждестранните дипломати в София, учителите от 9 то основно училище в Перник. С молбите си за икономическо убежище педагозите искат посланиците да им помогнат в търсенето на работа в страните им. За да декларират доходите си, учителите предоставят на дипломатите и фишове за заплатите си за месец август. Парите, които получаваме не стигат за храна, облекло, аз отглеждане на децата ни и за професионална подготовка, пишат още педагозите в молбите.

Те се оплакват пред посолствата, че с настоящите възнаграждения за труда си те не могат да покрият сметките си и да си позволят почивка през отпуската си. Молбите са изпратени по факс до посолствата на Англия, Франция и други страни. От 9-то училище има отправен апел за включване в инициативата за търсене на икономическо убежище и на другите училища в страната. Своите декларации към посланиците подготвят в момента и учителите от 5-то СОУ в Перник.

31 учебни заведения от общо 50 в Пернишкия регион са в стачка. От 1141 педагози в областта протестират ефективно 879, или 69% от учителите. С около 2% със свои представители в недоволството се включва и непедагогическия персонал.