/ Българска патриаршия
В Синодалната палата  се състоя среща между патриарх Неофит и Тамара Лилуашвили - посланик на Грузия у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

В срещата участваха също Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Наум и Видинският митрополит Даниил, както и Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод.
 

Посланик Лилуашвили благодари на Българската православна църква за традиционно добрите взаимоотношения с посолството на Грузия, както и за подкрепата в работата на посолството.

Повдигнат бе и въпросът за общата история на Бачковския манастир, построен от двама братя грузинци. "За нас Бачковският манастир не е свързан само с българското православие, но и с Грузинската църква", каза митрополит Наум, като допълни, че когато епископи и митрополити на Грузинската православна църква посещават България, винаги посещават и Светата обител, за да се поклонят на чудотворната икона на Майката Божия.

Българска патриаршия


"Стараем се да бъдем много активни по отношение на увеличаването на религиозния туризъм, който е особено интересен за грузинските граждани, както и да увеличим туризма на българи в Грузия, които могат да се поклонят на светините в страната", заяви посланик Тамуна Лилуашвили.

Ловчанският митрополит Гавриил сподели за свое посещение в Грузия, като отбеляза, че впечатление правят многото светини, притежавани от Грузинската православна църква, които са и утеха за православните християни не само в страната, но и в останалите Поместни църкви.

Българска патриаршия


Посланик Лилуашвили сподели на патриарх Неофит и за инициатива на посолството на Грузия у нас, която е за популяризиране на нейната страна. Като последната инициатива е покана на журналисти от българските медии да посетят страната и да споделят свои впечатления в материали и публикации.

Срещата е завършила с благопожелания за бъдещи успехи, дръзновение в работата и за надежди за реализирането на съвместни дейности и проекти.