/ БГНЕС, архив
Парламентът ще обсъди на първо четене тази седмица промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев от 1 юли. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание.
 
В нея като точка първа за петък е и второто четене на измененията в Закона за политическите партии, свързани с надвзетите партийни субсидии.

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия
 
Предвижда се днес депутатите да започнат работа с обсъждане на докладите на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за извършената дейност през последните две години, както и годишните доклади за дейността на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения през 2017 г. и 2018 г.
 
В проектопрограмата е и ратификация на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие, подписано на 8 април 2019 г. Предвижда се депутатите да обсъдят и процедурни правила за предлагане на кандидати и за избор на член на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Предложението е във връзка с изтичащия мандат на Иво Атанасов.

Партийните субсидии скараха депутатите
 
Като точка първа за четвъртък е предвидено изслушване на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев относно Националните програми като инструмент за реализиране на политики в сферата на образованието. След това депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в Закона за подпомагане на земеделските производители.
 
В петък е предвиден парламентарен контрол.
БТА