/ 6 ОУ
Жителите на махалата получили обаждания, че ще им отнемат наследниците
Масова истерия, че ще им отведат децата, обхвана родителите на ромски ученици в Сливен, Ямбол и Карнобат.

Две сливенски училища, в които учат ромските деца от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Родителите се втурнаха в училищния двор и на пожар отведоха децата си от класните стаи, научи DarikNews.bg. Причината за родителското цунами се оказа страх, че ще им отведат децата служители на  "Закрила на детето".

"Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца ревяха отвътре, отвън родители реват", разказа една жена от училищния персонал в града под Сините камъни. .

Според майки на деца от ромската махала някой им се е обаждал по телефона, уж, че "Закрила на детето" или някой друг ще им отнема синовете и дъщерите, слухът се разнесъл, паниката бързо е обзела цялата махала и обитателите й се юрнали към класните стаи. Дворовете на двете училища почерняха от превъзбудени жители на "Надежда", напиращи да си приберат отрочетата, за да ги спасят от неизвестния похитител. Някои от родителите са се втурнали към школото на детето направо от работното място.

Според слухове в социалните мрежи сред жителите на квартала е била разпространена фалшивата информация, че ще отнемат деца, които не са припознати от бащите им, а такива са преобладаващият процент от тях.

За минути,около 10.30-11.00 часа, класните стаи на 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. "Даме Груев" се опразниха, а на дворовете останаха безпомощните учители.

В социалната мрежа по-късно се появи и видео на един от жителите на квартала, който документира паниката в двете училища. Всички - майки и бащи, баби и дядовци, стискат здраво за ръка деца и внуци. Някои от майките плачат, други се ядосват, че не по този начин - със заплахи за отнемане на деца, се постига повишаване на образованието, трети търсят помощ от премиера. "Кръвта си давам, но детето - не!", провикна се един баща, а майка на ученик се обръща към снимащия видеото с апел директно към премиера. "Г-н Бойко Борисов, вземете мерки, иначе тая държава потъва".



По информация на DarikNews, получена от ръководството на РУО-Сливен, директорите на двете училища веднага са сигнализирали в полицията.

Министър Вълчев за готвения протест: Разбираме реакцията на учителите

Предполага се, че става въпрос за провокация, а органите на реда проверяват кой е подплашил хората.

"Явно някой им се е обаждал, че ще им се отнемат децата", потвърди шефката на образованието в региона Милена Чолакова. По думите й същите сцени са се разиграли днес в училища в Карнобат и в Ямбол. Тя съобщи още, че министърът на образованието е бил информиран веднага за случилото се. Точно в този момент Красимир Вълчев се намираше в Сливен и откриваше учебната година в бившия текстилен техникум, сега професионална гимназия по текстил и облекло.

Близо 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието, похвали се Вълчев пред медиите в града. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той. По думите му, трудно е да се отчете каква част от децата са в чужбина, като от близо 260 хиляди деца, които екипите са започнали да търсят в началото, 160 хиляди са били в чужбина. Според министър Вълчев, предизвикателството пред образователното министерство е да накарат учениците да ходят редовно на училище. Той определи посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50%. На първия учебен ден пък учители протестираха срещу задължението да събират отсъстващите ученици от домовете, което им налагат новите разпоредби на МОН.

По-късно от Община Сливен отрекоха като неверни слуховете, провокирали стълпотворението в училищните дворове на двете сливенски училища, а именно, че вече имало две отнети от семействата им деца. Заместник-кметът Румен Иванов призовава гражданите на Сливен да не се поддават на провокации и фалшиви новини. Той заяви, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.

„Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции“, каза заместник-кметът. И апелира утре децата да се върнат в клас.