ДАНС също започва проверка по твърденията около световното журналистическо разследване "Пандора пейпърс".

Във връзка с постъпила през юни 2021 г. информация в Държавна агенция "Национална сигурност" относно твърдения за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони, в Агенцията е разпоредена незабавна проверка, която продължава и към момента, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
Пеевски отговори на твърденията, че името му е замесено в „Пандора Пейпърс

Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации.
Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) "Pandora Papers", уточняват от ДАНС.

По-рано Атанас Чобанов от сайта Bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване обяви по NOVA, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на "Пандора пейпърс". Второто лице все още не е обявено.

Българската следа в мащабното разследване „Пандора пейпърс”, което разтърси света

А по-късно стана ясно, че Националната агенция за приходите е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването

В същото време Делян Пеевски разпространи становище до медиите, в което твърди, че разпространената в медиите информация за недекларирани от него офшорни дружества е невярна, тъй като "винаги надлежно и в съответствие със закона е декларирал пред компетентните органи цялото си имущество."

"Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни", посочва още той. И допълва: "Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех", се казва още в позицията на Делян Пеевски.
Антикорупционната комисия проверява декларациите на Пеевски

"Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждае от коментар", пише още той. И уточнява: "Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга "Капитал" и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана. Не е случайно избран и моментът за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат", заключва Пеевски.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество също обяви, че проверява декларациите на Делян Пеевски. Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси /встъпителни, ежегодни и финални/, подадени от него в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление.

Коментарът на президента Радев: Явно деянията на господин Пеевски са по-видими отвън, отколкото в България

ова не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи", посочи държавният глава.

бществото ни очаква институциите ни да продължат да работят в посоката на възстановяване на държавността, изкореняване на корупцията, скъсване на всякакви олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за модерно развитие на България. Само отдаването на тази кауза, а не поставянето в ролята на инструмент на партии, на различни бизнес кръгове, може да доведе до безкористна подкрепа на българските граждани", допълни Радев.