Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единят от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на мащабното разследване Досиетата "Пандора". Това заяви пред NOVA Атанас Чобанов от сайта Bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване. А кои са останалите български имена, трябва да стане ясно до часове. 

Новият теч на документи разтърси света и изобличи тайни сметки на световни лидери. Документите, публикувани от няколко големи световни медии, изобличават имената на десетки политически лидери, които използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат всъщност. 

Властите в 8 държави започнаха финансови разследвания след публикациите. У нас правителството обяви, че ще реагира, когато получи официалната информация по случая.

Още скандални разкрития около разследването „Документите Пандора“, което разтърси света
 

Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално”, коментира темата бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании в началото използват такива данъчни райове, каквито има на различни места по света, за да използват това”, коментира Керемедчиев.

Правителството ще проучи информацията от „Пандора пейпърс”

„С тези офшорни компании всичко започна като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях започнаха да се появяват много мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики”, посочи още бившият зам.-министър на външните работи.

„Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.