Президентът на Черна гора Мило Джуканович и синът му Блажо Джуканович са сключили през 2012 г. тайни договори за управление на активи, скрити зад сложна мрежа от свързани компании от Великобритания, Швейцария, Британските Вирджински острови, Панама и Гибралтар. В същото време синът на черногорския президент се възползва от тази структура, за да образува две скрити компании с филиали в Лондон и Черна гора. Това съобщи черногорската неправителствена организация

Мрежа за утвърждаване на неправителствения сектор (MANS), цитирана от белградския вестник "Вечерне новости".

Правителството ще проучи информацията от „Пандора пейпърс”

Публикуваната информация е получена от глобалното разследване за офшорните сделки "Пандора пейпърс", в което са включени 12 милиона документа от 14 офшорни агенции. Семейството на Джуканович е сключвало сделките си през панамската адвокатска канцелария АЛКОГАЛ (ALCOGAL), в чиято документация MANS е открила заверени копия на договора за създаване на тръстове, сключен от Мило и Блажо Джуканович на 21 юни 2012 година с компанията CM Skye 2 (PTC) Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Тръстове според черногорското законодателство не съществуват, а в офшорните зони обикновено те се ползват за укриване на истинските собственици на имущество. Основателят на тръста прехвърля собствеността върху друго лице или компания.

В договора за учредяването на тръстовете, който остава скрит за обществеността и не се представя пред нито една институция, се посочва кой има полза от разпореждането или продажбата на посоченото в тях имущество. От изтеклите документи се вижда, че Мило Джуканович е формирал тръста "Виктория" (Victoria Trust), a синът му Блажо - тръста "Кейпкастел" (Capecastel Trust). В договорите е посочен минималният учредителен влог и е уточнено, че в тях може да бъде внесено имущество във всеки един момент, както от страна на учредителите, така и от други лица.

Москва: "Пандора пейпърс" е набор от голословни твърдения

Тръстовете са създадени за срок от 80 години, а управляващата ги компания е упълномощена да купува и продава фирми и недвижими имоти от името на семейство Джуканович, да открива нови компании и банкови сметки, да взима кредити и да извършва различни други дейности, посочва в съобщението си Мрежата за утвърждаване на неправителствения сектор (MANS), цитирана от "Вечерне новости".
БТА