Проверките установиха, че финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен контрол. Това заяви на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов.

Панайотов коментира състоянието по изграждането на инфраструктурата за приемането на новите изтребители F-16. "Не е проведен международен конкурс с международни участници, които имат опит в изграждането на подобна инфраструктура. Изборът и селектирането на фирмите - основно за Граф Игнатиево, включително и за авиобазите в Крумово и Безмер, са въз основа на неясни и бих казал никакви критерии. Не можахме да намерим документи, които по някакъв начин да показват, че изборът на фирмите е извършван след преглед на пазара, на възможностите им и опитът им. Намерихме докладни, които съдържат текст, според който грубо казано пише "ние се срещнахме с еди коя си фирма и решихме да сключим договор с нея", без аргументи, без причини, без нищо", обясни министърът.

Георги Панайотов: Военното министерство е кредитирало частни фирми с бюджетни средства

Относно остойностяването на самите проекти той заяви, че не са намерени следи защо стойностите на проектите са определени по този начин. Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" не е свършила нищо, не е проверила дали тези стойности отговарят на действителността. Нещата са вършени наизуст, подчерта Панайотов и даде пример с пистата на авиобаза Граф Игнатиево - "някой по неизвестни причини е решил, че разходите по изграждането на пистата ще бъдат поети от НАТО, а не от България, при това без да са провеждани разговори в квартирата на НАТО. След което НАТО ни информира любезно, че няма да ги поемат, защото е национална отговорност. Въпреки нашият нелогичен и лишен от разум подход, са се съгласили да утроят финансирането от тяхна страна и въпреки това в момента ние извършваме работа по намирането и осигуряването на 53 млн. лв за изграждане на пистата в авиобаза Граф Игнатиево, защото тези пари не са били заложени в първоначалния проект".

Панайотов: Имам съмнения, че интересите на държавата са били защитавани

Министърът предупреди за закъснения на проекта. "Тази каша ще доведе до закъснение по изпълнението на проекта - т.е инфраструктурата за F-16, ако успешно се справим с излизането от кашата, ще закъснеее с 6 до 8 месеца".

Той даде и друг пример с обезлесяването за проекта. "Стойността на обезлесяването на декар в Граф Игнатиево е решено да бъде 2500 лв., а в Чешнегирово, където също е било възложено обезслесяване, струва 220 лв." и посочи, че не са успели да открият защо е тази разлика.

 Извършено е авансово разплащане за обществени поръчки по всички договори на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", каза още Панайотов.

99% от обществените поръчки са възложени директно - без търг. 160 млн. лв. са възложени директно и само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

Панайотов даде подробности и за назначената от него проверка в търговското дружество "Терем". Групата фирми "Терем" имат ограничена и единствена способност за ремонт на стара съветска военна техника. Това може да прави "Терем", друго не може. Ръководството на холдинга, който обединява фирмите на "Терем", се е ползвало от социални облаги на фона на финансовото им състояние, което е на загуба от години. Служебни автомобили са се използвали за лични цели.

Във връзка с констатациите за търговско дружество "Терем" са предприети действия за смяна на членовете на УС.

Той коментира и друга тема - Министерството на отбраната разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост, за които няма визия за стопанисването им, а годишно 23 млн. лв. са разходите на тези имоти.

Панайотов попита и защо Министерството на отбраната се занимава със сторението на хотели.