Георги Панайотов
Георги Панайотов / БТА
Проверки на Главната дирекция "Инфраструктура на отбраната" констатират, че над 90 процента от поръчките са възлагани директно на фирми - без търг, не е имало разговори с други изпълнител и не е направено пазарно проучване. Като друг констатиран проблем Панайотов посочи 100 процента авансово предплащане, като така, по думите му, МО е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. За 2020 г. например поръчките са на стойност над 159 млн. лева - от които 99 процента са дадени на директно възлагане, каза министърът на пресконференция.

Приключила проверка за 2018 и 2019 г. е изпратена както до АДФИ, поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения в прилагането на закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата - поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите, посочи Георги Панайотов. В момента тече проверка в две търговски дружества - "Терем" и Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело".

Той добави, че сделката за купуването на корабите е приключила, но предстои задължително сделка за боеприпасите и тя е на сериозна цена.

Панайотов каза, че корабите са купени, но без боеприпаси, като му е било обяснено, че това е нормален процес. Но мисля, че е важно да се знае, че предстои проект за купуване на боеприпаси за двата кораба, каза министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона и един милиард лева.

Не можем да планираме купуване на боеприпаси преди да е ясна конфигурацията на двата кораба, преди да се сключи договорът не може да се планира купуването на боеприпаси, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва в пресконференцията. Доставката на боеприпаси не е еднократен, а непрекъснат процес, обясни началникът на отбраната и добави, че до получаването на първия от двата кораба през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно. Не е задължително да придобиваме няколко боекомплекта, ще се съобразим с финансовите възможности. Можем да си позволим да бъдем гъвкави, но да осигурим достатъчно отбранителен потенциал, каза адмирал Ефтимов.

Тежък инцидент с ранени при военно учение в Чешнегирово

По думите му ще водим преговорите за доставка на боеприпасите, защото фирмата доставчик на корабите не може да ги осигури. В договора има заложени вид оръжейни системи, на този етап се оглеждаме за боеприпаси, съвместими с предвидените оръжейни системи на кораба. Дали ще предпочетем други системи е в компетентността на ВМС, коментира министър Панайотов.

За проекта за нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски министърът каза, че на 11 май е докладвано на Министерския съвет, че "Терем" евентуално има възможност да произведе тези бронирани машини. Но решение няма, конкретна оферта от "Терем" няма, няма решение да се правят там, обясни министърът на отбраната. Във връзка неосъществения проект, при който фирмите, допуснати до финалния кръг, дадоха оферти, надвишаващи предвидения финансов таван, Панайотов каза, че вчера се срещнал с представители на едната участвала фирма. Те обяснили, че дадените първоначално изисквания и условия са променяни в течение не преговорите, което принудило участниците да сложат т.нар. буфери, което довело до неприемливата цена.

Министърът на отбраната се извини на засегнатите българи в Чешнегирово