/ БГНЕС
Палатковите лагери остават до приемането на Закона за личната помощ
97768
Палатковите лагери остават до приемането на Закона за личната помощ
  • Палатковите лагери остават до приемането на Закона за личната помощ
Майките на деца с увреждания запазват поставените палаткови лагери в София и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да представи официално становище по предложения законопроект за личната помощ. Това стана ясно след срещата на протестиращите майки с върнатия на поста си министър Бисер Петков.

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие
 
След заявката на премиера Бойко Борисов, че очаква конкретни предложения за решение на проблемите на хората с увреждания, завърналият се на поста министър Петков покани майките на среща, за да обсъдят подготвения от тях и омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ. След нея Бисер Петков обяви, че до петък министерството ще представи свое становище по законопроекта, а майките обявиха, че протестите в палатковите лагери продължават, докато не бъде гласуван исканият закон.

Петков се ангажира, че министерството ще представи становище и финансова обосновка дали законопроектът може да се приеме и заработи, като това трябва да стане до петък. Според изчисленията на омбудсмана личната помощ ще струва около 200 млн. лева годишно, но според разчетите на министър Петков почасовата асистентска услуга за 80 000 лица, които имат нужда от чужда помощ, ще натовари бюджета с допълнителни 300 млн. лева годишно.

Борисов обяви: Бисер Петков остава социален министър
 
Бисер Петков не се съгласи с твърдението, че тази реформа се прави под натиск и изрази следното очакване: „Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа. Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим”.
 
От своя страна майките обявиха, че няма да издигат нови палатки, но сегашните в няколко града остават и протестите ще продължат до приемането на Закона за личната помощ. Вера Иванова каза: „Този закон е животоспасяващ за нашите деца, ние нямаме избор и затова ще бъдем пред Народното събрание, докато не го гласуват. Когато се борим за живота на децата ни, ще издържим до край”.

Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на министъра?
 
Ако законопроектът получи нужното одобрение, трябва да бъде внесен от депутати.