Пациентски организации недоволни от новите правила за работа на джипитата
Пациентски организации недоволни от новите правила за работа на джипитата / www.sxc.hu

Пациентските организации не са доволни от новите правила за работа на джипитата, каза в предаването „Кой говори” по Дарик доц. Елина Трендафилова – секретар на Дружеството на кардиолозите в България. Според правилата, определени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед. Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Според доц. Трендафилова с тази наредба пациентите са ощетени: “Мисля, че Дружеството на каредолозите в България ще има сериозни възражения срещу това приложение от наредбата в частта й за диспансеризация на на исхемичната болест на сърцето. Мисля, че с тази наредба пациентът е ощетен и грижите за него са на по-ниско ниво, отколкото бяха досега в съществуващата наредба. Не съм сигурна, че всички общопрактикуващи лекари са готови и желаят да поемат грижите за тези високо рискови пациенти с исхемичната болест на сърцето. Не съм сигурна, че те искат да го правят и че са подготвени да проследяват тези пациенти”.

На друго мнение е д-р Ивайло Попов – член на експертната група, договорила новите правила: „Според нас пациентът ще има доста по-добър достъп и доста повече контакт с лекари, не само кардиолози, с общропрактикуващи и други необходими специалисти. Това все пак сме го мислили и сме го правили така, че да е добре на хората. Общопрактикуващите лекари от цялата работа получават единствено и само повече работа. Те не получават повече дивиенти от това, че диспансеризират тези заболявания. Те получават повече работа и това е направено в името на пациентите”.

Преди да се приемат новите правила за работа на личните лекари трябваше да има дебат, каза Веска Събева – представител на пациентските организации: „В крайна сметка пациентът е останал някъде по средата, а непрекъснато се говори колко ще е добре за него. Мисля, че преди да се приемат тези правила трябваше общопрактикуващите лекари и дружествата да обсъдят тези неща, да ги представят и на пациентските организации. Не е задължително вие като лекар да имате различен достъп. Доста често и вие минавате през цялата система. Така че, може би трябваше да се погледне от всички страни и тогава да се предприеме тази стъпка към промяна на системата”.