Общинските болници започват отново традиционните профилактични безплатни прегледи и нещо много важно, което тази година се планира да започнат наново са скрининговите програми, които покрай COVID пандемията малко останаха на заден план. Това каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов, предаде БГНЕС.

Барбалов посочи, че една от големите програми е за профилактика за рака на млечната жлеза, което тази година се очаква да стартира наново.

Вече бе съобщено, че общинската Втора МБАЛ открива кампания за безплатни профилактични прегледи по 6 вида специалности. От началото на април до края на май всеки желаещ може да се прегледа в определените дни при специалистите по кардиология, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нервни болести, педиатрия, пневмология и фтизиатрия.

За това къде ще са прегледите, Барбалов посочи, че в общинските болници, конкретно във Втора градска, но и другите общински болници също започват профилактични безплатни прегледи. Зам.-кметът добави, че постепенно ще обявяват при готовност такива програми. Информация за това ще може да се намери на сайта на общината, както и на отделните медицински заведения.

Той и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха днес в XI ДКЦ в София.

„Поканихме г-жа Фандъкова да види какво сме направили“, посочи управителят на ДКЦ-то Татяна Евтимова. Тя обясни, че лабораторията е изцяло обновена - помещенията са изцяло отремонтирани, обновена е апаратурата и техниката, която позволява на лечебния процес да има по-точни и по-бързи резултати. Евтимова посочи, че са обновили и звеното по физиотерапия и рехабилитация.

„Инвестициите в общинското здравеопазване за нас са важни - както в общинските болници, така и в ДКЦ-тата. Преди няколко години в XI-то ДКЦ започнахме с инвестиция от Столичната община – ремонтирахме покрива и направихме енергийна ефективност на сградата и от там нататък, благодарение на доброто ръководство на XI-то ДКЦ, те започнаха и самостоятелни инвестиции да правят. Всъщност цялата изцяло обновена лаборатория и физотерапия е инвестиция на самото XI-то ДКЦ. Това им дава възможност да имат повече пациенти, съответно да имат и добри финансови резултати“, каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният градоначалник посочи, че не очакват печалби от общинските здравни заведения, но очакват да управляват много ефективно и добре финансите си, така че обновяват своите ДКЦ-та. „Знаете, че вече две общински ДКЦ-та и една общинска болница работят и за монтиране на соларни инсталации, за да може да намалят сметките си за ток и отопление“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че са заложили в проекта за бюджет отново 10,5 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници. „Запазваме този бюджет, с който дофинансираме общинските болници за дейности извън дейностите по Здравна каса", посочи кметът.