Препариран лъв е открит в Разград, съобщиха на брифинг окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Константин Костов.

ОД на МВР-Разград

По думите на Тодоров, това е едно от най-големите веществени доказателства, които е приобщавал към делата. Той уточни, че препарираното животно, което е на не повече от една година е намерено на 4 март при претърсване в складова база в покрайнините на града. Обискът е направен по сигнал.

NOVA

По случая има образувано досъдебно производство за незаконно притежание на защитен вид от дивата фауна, като наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева, уточни окръжният прокурор.

ОД на МВР-Разград

В момента се уточнява дали животното е родено в разградския зоокът или е внесено от африканска държава. Според Тихомир Тодоров, една от версиите е препарираният лъв да е от едно от поколенията, раждани в зоокъта в Разград.

Засега няма привлечено към наказателна отговорност лице. Предстои разпит на собственика, като по думите на Тодоров, той е твърдял, че притежава препарираното животно от повече от десет години.
БТА