Откриха обновени детски клиники в Пирогов
Откриха обновени детски клиники в Пирогов / БГНЕС
Откриха обновени детски клиники в "Пирогов"
94992
Откриха обновени детски клиники в "Пирогов"
  • Откриха обновени детски клиники в "Пирогов"
Откриха изцяло обновени детски клиники в "Пирогов". Реновирани са 3 етажа със 65 стаи, детска реанимация и операционна зала, както и детски коремна и гръдна хирургии. Това е първият основен ремонт на клиниките от построяването на "Пирогов". Той е на стойност 2.9 млн. лв., 400 хиляди, от които са събрани от фондация "Америка за България".

Годишно през болничното звено преминават около 3000 деца. 1800 от тях биват оперирани, отчете директорът на болницата проф. Асен Балтов, след като взе участие в откриването на обновените детски клиники.

Откриха обновени детски клиники в Пирогов
БГНЕС

"Пирогов" има детска линейка от май месец (СНИМКИ)

"Тежкото за нас беше, че това трябваше да бъде извършено в движение, както се казва. Нямахме право и възможност да спрем работата на тези детски отделения. Защото много добре знаете, когато има една уникална клиника, каквато е Детската гръдна клиника и Детската кърмаческа неонатална клиника... Това са пациенти, които на втория-третия ден след раждането, независимо дали са родени с нормално тегло, или са недоносени, идват в тази клиника. Имаме пет нови кувьоза и те се оперират буквално в първите седем до десет дни от раждането", каза проф. Балтов и допълни:

Откриха обновени детски клиники в Пирогов
БГНЕС

През 2014-а: Обновиха клиниката по детска реанимация в „Пирогов"

"Дай боже, да са по-малко децата, които имат нужда. Истината е, че ние разполагаме с това, "Пирогов" не може да се разшири повече от това, но сме направили така, че да има оптимална възможност, даже да има разширение, когато е необходимо да бъдат поставени допълнителни легла, така че да могат и майките като придружители да бъдат в стаите с децата си, и да може допълнително, ако се наложи, пациенти да бъдат поети".

Откриха обновени детски клиники в Пирогов
БГНЕС


Ремонтът е продължил 7 месеца. Предстои да бъде обновена и фасадата на сградата, в която се помещават детските клиники.