/ Thinkstock/Getty Images
Отказват ли служители на социалните дирекции да приемат заявления за извършване на индивидуална оценка?
101234
Отказват ли служители на социалните дирекции да приемат заявления за извършване на индивидуална оценка?
  • Отказват ли служители на социалните дирекции да приемат заявления за извършване на индивидуална оценка?
Служители на социалните дирекции са отказвали да приемат заявления за извършване на индивидуална оценка, както и да предоставят формуляри за самооценка на хората с увреждания, през първите дни от приемането на документи за новия вид оценяване.

Над 1600 души с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка на потребностите
 
Такива сигнали са изпратили хора от различни населени места до гражданската инициатива "Системата ни убива". Нейният председател Вера Иванова разказа пред Дарик, че майки на деца с увреждания са били отпратени с препоръка да подадат заявленията си през септември, когато започва предоставянето на личната помощ.
 
Има и случаи на подаване на грешна информация относно бъдещото отнемане на пари от помощта за дете с увреждане, което е валидно само за децата с 90 и повече процента на увреждането. От Агенцията за социално подпомагане обясниха пред Дарик, че при тях няма постъпили сигнали за нередности.

Държавата не улеснява хората, загрижени за имунизационния си статус
 
Техните данни показват, че през първите четири дни на тази седмица над 1600 лица с увреждания са подали заявления за извършване на индивидуална оценка.
 
„В Бургас дори не знаят за това нещо. Така отговарят на майки на деца с увреждания, че няма такова нещо. В Красно село в София отговорили на друга майка, че формулярите им били под брой и те преценявали на кого да ги дават. Абсурд след абсурд. По същия начин е и във Варна, и там отказват формулярите“, каза Вера Иванова от "Системата ни убива"