Отчетоха нови минусови температурни рекорди в страната
Отчетоха нови минусови температурни рекорди в страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нов температурен рекорд за днешната дата отчетоха от метеорологичната станция в Търговище - минус 17,2 градуса. През 1976 година са били измерени минус 16,2 градуса, съобщи ръководителят на станцията Красимира Стойчева.

Снежната покривка в община Търговище е средно 40 см, като най-много валежи бяха отчетени в Антоновско - 15 л/кв.м. Най-голяма е снежната покривка в село Стеврек - 50 см.

За опасност от падащи камъни в местността „Боаза" предупреждават от Областно пътно управление в Търговище. Препоръчва се на водачите да се движат с повишено внимание. Според дежурния в институцията всички пътища в Търговищка област са проходими при зимни условия. Опесъчени са, видимостта е добра. Повече от 30 машини обработват шосетата в община Търговище.

Отворен за движение е и пътят Котел - Омуртаг, като е въведено ограничение автомобилите да са снабдени с вериги на гумите.

Температурни рекорди бяха отчетени и в други градове в страната.

Измерената в Силистра температура от минус 17,6 градуса е с 2,6 градуса по ниска от регистрирания на 9 февруари 2005 г. абсолютен минимум - 15 градуса, съобщиха от
метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниската температура за този месец е измерена на 5 февруари 1954 г. - минус 23,8 градуса. Днес в Силистренска област е най-студено в Главиница - минус 21 градуса, и в Алфатар - минус 20 градуса.

Температурата в Севлиево е паднала до минус 27,5 градуса днес в 7.20 ч. Река Росица е скована в лед от около 20 дни. На 1 февруари температурата в града отбеляза тазгодишния си зимен рекорд - минус 31,4 градуса. По-студено в Севлиево е било единствено преди седем години на същата дата - на 9 февруари 2005 г. са измерени рекордните за страната минус 34 градуса.

Рекордно ниска за 9 февруари температура от минус 24,6 градуса е измерена днес в Монтана, съобщиха от метеорологичната станция в града. През последните 50 години, откакто в Монтана се правят измервания на температурата, на този ден не е било по-студено. От ниската температура втория по големина язовир у нас язовир Огоста край града започна да замръзва и вече големи части от него са покрити с лед. Напълно замръзнали са всички останали язовири в региона.

И във Видин днес беше регистриран температурен рекорд от минус 28,6 градуса. Най-близки стойности от минусови температури на днешния ден са отчетени през 1956 г. - от минус 22 градуса.