/ iStock/Getty Images
Oтбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа - 28 април. Тази година мотото на традиционната инициатива е "Здравето и безопасността са основни трудови права. Да запазим живота на работното място!".

Световният ден за безопасност и здраве при работа се отбелязва всяка година на тази дата от международното синдикално движение и Международната организация на труда /МОТ/. На 28 април се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални заболявания и отново се напомня на световната общественост, че те могат да бъдат предотвратени.

Д-р Гулев: Ако нещата не опрат до кокала, българинът на лекар не ходи (СНИМКИ/ВИДЕО)

По данни на Международната организация на труда всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона. Загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4 на сто от брутния вътрешен продукт в световен мащаб. Опасните и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки ресурси и намаляват производителността и качеството на продукцията.

В България смъртността вследствие на трудова злополука е 3,6 на 100 хиляди заети, което поставя страната ни на трето място в ЕС по този показател. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хиляди. У нас на 100 хиляди работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хиляди. Във Франция например са 3500.

COVID-19 се признава като професионална болест за хората на първа линия

Експертите анализират, че всеки ден между 6 и 7 души претърпяват злополука на работното място, а на 4 дни (календарни, а не работни) един работник в България умира.

Според оперативните данни на НОИ за първото тримесечие на тази година трудовите злополуки, завършили със смърт, са осем. За същия период на миналата година са били 14.
БТА