От балет Арабеск пишат: Г-н министър, това, което ни готвите, ще ни убие!
От балет Арабеск пишат: Г-н министър, това, което ни готвите, ще ни убие! / снимка: Sofia Photo Agency

Само няколко часа след като Министерство на културата обяви официално идеите си за театрална реформа у нас, трупата на балет "Арабеск", която е засегната от нея, изпрати критично писмо до ресорния министър Вежди Рашидов. В него от "Арабеск" се обявяват против предложението съставът на балета да бъде обединен с този на Музикалния театър "Стефан Македонски". Според проекта на културното ведомство, след сливането им, ще се създаде нова структура с име Софийски музикален и балетен център. Тази анонимност, която обезличава както "Арабеск", така и националната ни Оперета, притеснява силно трупата на балета.

В писмото си до Рашидов творците пишат, че ако това се случи "Арабеск" ще бъде унищожен, изтрит от културата карта на България. "Това, което ни готвите, означава закриване на трупатa. Балет "Арабеск" ще изгуби своя статус на държавен театър, на единствения самостоятелен балетен театър в България, ще загуби своето име и своята идентичност", пишат разтревожените артистите и допълват: "Подочувайки оттук оттам за предстоящата реформа поискахме среща със зам.-министър Тодоров, на която ни бе пояснено, че министерството иска да предостави сцена на балет "Арабеск" и по-точно сцената на ДМТ "Стефан Македонски". Зам.-министър Тодоров ни обясни как това може да стане на принципа на интендантските немски театри и как всяка една от двете трупи ще има своята творческа независимост. Изказвайки нашите съмнения, останахме с обещанието да се срещнем още веднъж, за да обсъдим и да се чуят и нашите предложения. Но така и останахме с обещанията. Всеки един наш опит за нова среща остана безуспешен!".

Трупата на балет "Арабеск" никога не е имала собствена сцена. Затова и през годините често са се споменавали варианти тя да бъде закрита или да бъде слята с тази на балета на Операта или на някоя друга институция. Творците обаче са категорични, че и без собствена сграда, винаги са имали качествени кадри, спектакли, публика... Затова и се надяват от Министерство на културата да чуят думите им срещу готвеното обединение с Музикалния театър.