/ БГНЕС, архив
Готова е националната програма за грижа в домашна среда, с която се очаква да бъдат компенсирани нуждаещите се от лични асистенти. Заради новия закон за личната помощ от 1 януари около 13 000 души останаха без лични асистенти. Затова сега от социалното министерство са намерили решение за най-неотложните случаи – около 6000, като по програмата ще бъдат назначени около 2400 лични асистенти.

Сачева прогнозира още проблеми със Закона за личната помощ, ще иска оценка


Очакванията са тя да заработи от 1 март.

„Така намираме решение за хората, които останаха без лични асистенти заради закона за личната помощ. Тази национална програма ще бъде на стойност 16,5 млн. лева и ще обхване хора над 65 г. в невъзможност за самообслужват и хора с тежки увреждания. Ще бъдат наети 2400 безработни лица. Личен асистент ще имат 924 лица със степен на намалена работоспособоност и около 4977 възрастни хора“, обясни социалният министър Деница Сачева.

Разработват програма за грижа в домашна среда за останалите без личен асистент

Тя добави, че е приет Националният план за действие по заетостта за 2020 г., който е в размер на 73 млн .лева.

„Ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни като за 10 504 ще стане па различни програми, а за 2414 ще бъдат приложени насърчителните марки. В рамките на проекта е и продължаващият проект „Красива България“, за който са осигурени 4 млн. лева и са одобрени 48 проекта на български общини за медицински центрове, детски градини, училища“, каза още Сачева.

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

На въпрос за обръщението на президента Румен Радев, с което той свали доверието си от кабинета, Сачева бе лаконична:

„Министерският съвет работи въз основа на доверието, което е получило от Народното събрание и ще продължим да изпълняваме нашите задължения, както досега“.

Тя посочи, че не е запозната с исканията на протестиращите от „Системата ни убива“, които днес организират демонстрация.

По-късно днес в социалната комисия министър Сачева обясни, че за останалите хора без личен асистент ще се търсят други варианти.

Тя уточни, че е предвидено тези 6 000 души, които ще бъдат включени в националната програма за грижа в домашна среда, да получат асистент за 8 часа на ден. Но в някои случаи хората ще се нуждаят от помощ само по 2 или 4 часа. Съответно с остатъка ще могат да се покрият нуждите и на други хора, прогнозира министърът.

Сачева посочи още, че общините също имат програми за грижи и някои хора ще попаднат в техния обхват. Ако и след това останат хора, които нямат асистенти, ще се потърсят други решения, обеща социалния министър.

Тя отчете още, че около 2000 души сами са се отказали да ползват личен асистент.