От управляващото мнозинство заявиха, че опозицията спекулира със страховете си
Остри спорове по време на дебатите за закриване на спецправосъдието. Депутатите обсъждат в правната комисия промените в Закона за съдебната власт на второ четене в Комисията по конституционни и правни въпроси.

„Нека бъде защитен общественият интерес, а не личният, каквито изказвания се прокрадват. Много искам да повторя, че специализацията на съдиите, зависи от нас дали тя ще даде плод, дали делата ще потънат зависи от вас, защото тук се изказаха спекулации от главния прокурор, как ще има бойкот. Говорим си за морал и етика, къде е етиката“, каза Мирослав Иванов, член на Комисията по правни въпроси, цитиран от БГНЕС.

От управляващото мнозинство заявиха, че опозицията спекулира със страховете си.

Гешев: Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически решения


„Аз вярвам, че виждайки тази тенденция, че всички спекулации на опозицията няма да се случат. Голяма част от вас, които сте в специализирания съд, вие не сте били наказателни съдии“, допълни Иванов.

Според ГЕРБ предложението не е обмислено добре и няма да доведе до резултати.

„Няма как по тези параграфи да не се говори. Без сериозен анализ, без аргументи ще закрием тези структури. Защо го правите колеги. Експертизата ще се загуби, дано не съм права. Знам, че го правите, защото сте обещали и трябва да изпълните коалиционното споразумение, но помислите дали това е ефективно“, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

По-рано и главният прокурор Иван Гешев присъства на заседанието и изказа и своята позиция за реформите. Това стана след като ВСС отложи дебатите върху предложението за неговото предсрочно прекратяване на мандата.

„Интерес от закриването на специализираните структури имат тези, които българските граждани наричат „мафия“. Ако това стане, делата ще приключат безславно. Нека българските граждани да следят какво ще се случи и със съответните обезпечения и запори, какви ще са последствията. И тогава въпросите няма да са към българската съдебна власт“, заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Комисия по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание.
БГНЕС