/ Thinkstock/Getty Images
Още не се знае колко би струвал закон за личната помощ
97824
Още не се знае колко би струвал закон за личната помощ
  • Още не се знае колко би струвал закон за личната помощ
Социалното министерство все още няма становище и финансов разчет колко ще струва исканият от майките на деца с увреждания закон за личната помощ, въпреки че във вторник социалният министър Бисер Петков пое ангажимент за такава подготовка до днес.

Палатковите лагери остават до приемането на Закона за личната помощ

Това стана ясно след поредната среща на майките с министър Петков, в която участва и омбудсманът Мая Манолова.
 
Борисов обяви: Бисер Петков остава социален министър

Изчисленията на това колко ще струва личната помощ за около 77 хиляди хора с увреждания, които имат нужда от чужда помощ, ще продължат през почивните дни и трябва да бъдат готови до понеделник. Причината за липсата на такива е, че министерството не знае какви са потребностите на отделните групи хора с увреждания.

Законопроектът за личната помощ
, за който настояват протестиращите майки, предвижда финансова подкрепа с максимален размер от една и половина минимална работна заплата. Тя няма да се дава на всеки, а само на хората в най-тежко състояние.

Каква сума ще получава даден човек с увреждане, който има над 90 процента намалена работоспособност и нужда от чужда помощ, ще се смята според социалната оценка на потребностите му, а тази оценка ще се прави по европейска методика, заложена като приложение в законопроекта, обясни Мая Стоицева, една от майките на деца с увреждания. „Искаме да спре най-после политиката на калпак и да бъде направена оценка на всеки според потребностите”, каза тя.

Протестите с палатковите лагери продължават, обясни Вера Иванова. „Палатката ще бъде пред НС, докато не се гласува законът и на втора четене и не мине всички процедури. Няма отказване, нямаме избор. Крачка назад – по никакъв начин”, категорична е тя.
 
Майките очакват до понеделник министерството да пресметне поне приблизително какви са нуждите на отделните групи хора с увреждания с над 90 процента намалена работоспособност, за да не се разпределя помощта по равно за всички.