Оранжев код предупреждава за проливни валежи в четири области
Оранжев код предупреждава за проливни валежи в четири области / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оранжев код е обявен за 1 ноември в 4 области на Южна България заради очаквани проливни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска, като в последните две области валежите ще бъдат придружени от силен вятър.

Жълт код е обявен в 11 области на Североизточна и Източна България за силен вятър. Кодът е в сила за областите Великотърновска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска и Ямболска.

Пристанището във Варна е затворено заради силен вятър, съобщиха от ръководството на корабния трафик. Затворени за маневриране са и всички плавателни канали. Вятърът е югоизточен със скорост около 10 м/сек., а поривите достигат до 12.1 м/сек.

Над страната ще се появи до умерен, в източната половина от страната и силен югоизточен вятър. Значителни сумарни количества се очакват над Рило-Родопската област, на места надхвърлящи 30-50 л/кв.м. Вятърът по билата на планините ще е от юг-югоизток, бурен, на моменти и ураганен, често надхвърлящ 100 км/ч.

При оранжев код времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.