Опростиха глоба на мъж, живял с 15-годишна, щял да се ожени за нея
Опростиха глоба на мъж, живял с 15-годишна, щял да се ожени за нея / снимка: sxc.hu

Окръжен съд-Разград отмени глоба, постановена от районните магистрати за мъж, живял на съпружески начала с 15-годишно момиче. Според втората инстанция, чието решение не подлежи на обжалване, деянието е малозначително, подсъдимият продължил да помага на момичето, дори когато му било отнето от социалните служби и отведено в Кризисен център.

Инцидентът, за който две съдилища се произнесоха, е станал в село Студенец, но започва от Тутракан. Там още през 2009 г. девойката от Кубрат заживяла на семейни начала с местен жител. 14-годишна му родила дете, с решение на тамошния съд била поставена под попечителството на бабата на съпруга си, при нея живеело младото семейство. В началото на тази година обаче булката се оплакала на сестра си, че е жертва на физически и психически тормоз от страна на мъжа си. Избягала оттам и отишла при сестра си в разградското село Студенец, като заживяла с брата на нейния мъж. Това продължило 3 месеца, докато социалните служби я извели от дома му и я настанили в Кризисен център.

По време на делото в Районен съд мъжът не се явил в съда, работел в чужбина, в Окръжен съд обаче обявил намерението си да сключи брак с момичето и това също било сред аргументите да бъде оправдан. На първа инстанция мъжът е бил освободен от наказателна отговорност, постановена е административна санкция - глоба от 1000 лв.

Други новини от Разград