Опозицията: Дребно заяждане е решението за брифингите след вота
Опозицията: Дребно заяждане е решението за брифингите след вота / netinfo

Опозицията в парламента определи като дребно заяждане, което ще доведе до обратен ефект, решението на правителството първо парламентарно представените политически сили да дават изявления в изборната нощ на 28 октомври. От мнозинството контрираха, че кабинетът се е ръководил от обичайната практика.

Кабинетът реши пресконференциите да се проведат не според класирането на политическите сили, отчитано от социологически агенции в изборната нощ, а според реда на парламентарно представителство. Това означава, че първа ще е БСП, следвана от НДСВ, ДПС, опозиционните “Атака”, СДС, ДСБ и БНС, а в малките часове на нощта ще дойде ред и на ГЕРБ.

От ГЕРБ се заканиха да върнат всички акредитации за изборната нощ. Съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов коментира решението така: „Винаги в нощта на изборите думата се дава на партията, която е спечелила най-много гласове на изборите”.

Любен Дилов-син има алтернативно решение за изявите на партиите в изборната нощ: „От института за мъхове, лишеи и нисши растения към БАН трябва един човек да излезе и да обясни особеностите на гъбите – ядливи, неядливи, как се различават, а може и от Съюза на гъбарите. С това трябва да се открие пресконференцията. След това директорът на „Пирогов” да обясни първи мерки при отравяне с гъби. И след това политическите сили да се подредят по степен на принос към разрухата на държавата в последните 17 години”.

Това е устойчива практика в България, коментира председателят на ПГ на левицата Михаил Миков: „И ако някой се сърди, то е само за да вдигне собствените си акции. Особено при сложната интегрална бюлетина си мисля, че в изборната нощ трудно ще има ясен, отчетлив резултат. И тогава трябва да се избере някакъв принцип – това е устойчивият принцип, по който се е действало през всичките години”.