ОПАК дава 2,5 млн. лева за модернизиране на МВР
ОПАК дава 2,5 млн. лева за модернизиране на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За общо 2,5 млн. лева може да кандидатства единствено Институтът по психология към МВР по новата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подприоритет „Компетентна и ефективна държавна администрация” на ОПАК. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Целта е подобряване на управленския капацитет за организационно развитие на Министерството на вътрешните работи чрез въвеждане на принципите на модерно управление - оптимизиране на практиките по подбор, лидерство, мотивация и кариерно развитие на служителите.

Целеви групи по процедурата могат да бъдат служители на ръководни длъжности и служители по управление на човешките ресурси в структурите на МВР. С пари от ОПАК за тази цел може да бъде разработен и специализиран софтуер за обучение, но разходът за него не може да надвишава 15% от общата стойност на бюджета по проекта.

Ръководителят на Управляващия орган на ОП „Административен капацитет” Моника Димитрова-Бийчър е отбелязала, че в проектните предложения трябва да се залагат реалистични бюджети и разходи съгласно пазарните цени и да се прилагат по две индикативни оферти с предложена цена от изпълнителя. Липсата на такива оферти може да доведе до отпадане на проектното предложение.

Важно е да се има предвид, че вече няма да могат да се удължават сроковете за изпълнение на проектите по ОПАК, тъй като сме в края на програмния период. Димитрова-Бийчър е съобщила, че в петък, 21 септември, ще бъде отворена нова процедура за кандидатстване, насочена към всички служители в системата на МВР.