Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС, архив
И тази година България ще се включи с инициативи по повод 15 февруари - Международния ден на децата с онкологични заболявания. Омбудсманът Мая Манолова и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организират пижамено парти по повод 15 февруари – Международен ден на децата с онкохематологични заболявания.

Седмокласничка дари косата си за онкоболни деца

Целта на инициативата е да се привлече вниманието на обществеността и отговорните институции към проблемите на децата, болни от рак, като наблегне и на факта, че по време на лечението им те прекарват дълго време по пижами в болничните стаи, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Празникът ще почете смелостта, издръжливостта и силата на децата и юношите, борещи се с тежката болест.

Български рейнджър с трогателен клип в подкрепа на болни деца (ВИДЕО)

Събитието ще се проведе на 15 февруари от 11.00 часа в Клуба на омбудсмана, ул. „Георг Вашингтон“ № 22, ет. 5. Официални гости са представители на правителството, неправителствени организации, малките артисти от Националния дворец на децата. Актьорът Ненчо Балабанов ще прочете специална приказка, посветена на борбата на децата с болестта. Седемгодишната Иванина Атанасова ще дари разкошната си коса за направата на перука за дете с онкозаболяване. Всяко дете ще получи и играчка от Българския Червен кръст.

Куче помага на болно момиченце да живее (ВИДЕО)

Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" е създадено от родители на деца с тежката диагноза. В България, средно на година, се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18 г. С прилагането на съвременните методи на лечение и при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия - до 5 години - при деца с левкемия.

А шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %. В България има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата. Но въпреки всичко, децата се борят упорито за живота си и успяват да преодолеят болката, невъзможността да се занимават с любимите ежедневни неща, да ходят на училище и да се срещат с приятелите си. Много често те са по-силни от нас.
 
БГНЕС