Съпровождаше ги НСО, но петте протестиращи сами склонили да напуснат сградата на НС
След повече от 24 часа барикада в залата на здравната комисия петте медицински сестри напуснаха територията на парламента в бившия партиен дом.

Те останаха там от вчера следобед, носеха си храна и прекараха нощта в сградата на парламента в разрез с правилата и закона. Протестът на медсестрите ще продължи отвън, заканиха се пред журналистите протестиращите. Те бяха съпровождани от гардовете на НСО.

Кабинетът: Няма да подпишем споразумението на медсестрите, то ще дестабилизира системата (СНИМКИ)

"Решихме да излезем, защото сме изтощени. Не сме спали три дни", заяви лидерът на новия сестрински  синдикат Мая Илиева, след като заедно с колежките си напусна Партийния дом малко преди 20.30 часа.

Насилие от страна на НСО не е имало. Няма и подписано споразумение след отказа на кабинета да се договаря само с петима представители на съсловието.

"Нашите искания са синдикални и не сме нарушили закона, при излизането от сградата не ни се е случило нищо, чакаха ни адвокатите ни", каза Бойка Атанасова, която беше сестрата от перваза на прозореца сутринта, заплашила НСО, че ще скача оттам.

Борисов: НСО са действали правилно - по-добре така, отколкото със сила (ВИДЕО)

"Следва борба, борба и борба, ще стоим тук", заяви нейна колежка.

Подкрепящите протеста скандират "Ние сме с вас", а бившият кандидат за кмет, бивш омбудсман и бивш соцдепутат Мая Манолова отново е с медсестрите.

През деня те пък се разцепиха по въпроса дали тя има място там, или не. И обещаха, че няма да допуснат протестът да бъде политизиран.

По-рано и други политически лица и познати от различни протести активисти се опитаха да яхнат протеста. Появи се дори освободеният предсрочно за убийството на български студент Джок Полфрийман, както и бившият депутат от РБ, основал своя партия, Настимир Ананиев.

Ананиев: Барикадирането в НС е директна провокация срещу държавността


Въпреки провокативното на моменти поведение на петте сестри през нощта, както и погазването на закона, от НСО не използваха сила, за да ги изведат. Шефът на службата ген. Красимир Станчев се оплака, че e поискал психолози от МВР, защото тримата от Националната служба за охрана нямали капацитета да водят преговори, но не срещнал съдействието на вътрешното министерство. От МВР пък обясниха, че нямат правомощия на територията на парламента, който се охранява от НСО.

Шефът на НСО заяви, че гардовете не са употребили насилие спрямо жените, чието поведение определи като "терористичен акт". Видеозаписите на службата показаха как през нощта се опитва да ги склони в спокоен разговор да напуснат стаята и сградата, но също така и как гардовете влачат една от сестрите по килима, защото тя се дърпа да остане. Дърпане се видя и на перваза на прозореца от страна на гардовете на НСО, които искаха да попречат на жените да паднат от високото.

МВР: Следим ситуацията с медсестрите, но не можем да се намесим

Премиерът Борисов съзря политически момент в нетипичната сестринска акция, макар да одобри факта, че НСО не е извело насила сестрите от парламента. Президентът Радев пък защити НСО, като подчерта, че не гардовете са проблемът, а здравното министерство. В парламента обичайно мненията на опозиция и управляващи се разделиха. За ГЕРБ и ОП е налице провокация срещу държавата, докато БСП защити акцията на сестрите. От ДПС коментираха умерено, че сме свидетели на отчаян ход на медици, за да обърнат внимание управляващите на проблемите в здравеопазването.

Лекарският съюз и синдикатите се разграничиха, възмутени от екстремистките действия на петте сестри, а правителството отказа да подписва изготвеното от Мая Манолова от тяхно име споразумение за смяна на здравната система. Властта напомни, че няма как да преговаря с няколко представители на съсловието, за които не е ясно кого представляват.