/ БГНЕС
Вицепремиерът Дончев призова политиците да не се възползват от болките на хората, защото е грях
Правителството няма да подпише споразумението с исканията на медицинските сестри, защото се предлагат промени, които биха дестабилизирали и застрашили здравно-осигурителния модел. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет на вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева по повод случая се с барикадиралите се вече денонощие пет медицински сестри в Партийния дом.

По-рано те дадоха ултиматум, че ще излязат от сградата, само ако бъде подписано споразумението.
 

МС Томислав Дончев медсестри
БГНЕС


Томислав Дончев обаче бе категоричен: „Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст, това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове“.
 

МС Томислав Дончев медсестри
БГНЕС


Барикадата на медсестрите продължава, техни колеги опитаха да влязат при тях

Той се обърна и към политиците и ги призова да не се ползват от болките на хората.
 

МС Томислав Дончев медсестри
БГНЕС


„Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата. Това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме. Имаме само една. Да пазят институциите и да пазят законите. За съжаление има много хора с болки, с горест, с проблеми, но да се опиташ да се ползваш от такива хора, е грях. И то не от политическа, а от християнска гледна точка“, отсече Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени групи.

„Ако сведем политиката само до представляване на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе общественият интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация“, посочи Дончев.

Барикадата на медсестрите продължава, техни колеги опитаха да влязат при тях

„Решение, което противопоставя една обществена група на друга, което противопоставя едно съсловие на друго, най-вече решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Затова сме в невъзможност да подпишем такова споразумение. Продължаваме да сме отворени за диалог и ще сме благодарни, ако той се извършва във форми, където разговорът е възможен“, каза още вицепремиерът.

Той определи като правилен толерантния подход на НСО да не извежда насила барикадиралите се сестри. Дончев обаче подчерта, че това не е начинът за взимане на решения, тъй като всеки може да влезе в една или друга институция и да завземе помещението.

„Има формат, в който тече социалния диалог. Не може да водим социален диалог с всеки индивидуален представител на дадена професия, това е физически невъзможно. Ако влезем в диалог с всеки лекар, инженер, служител, това е невъзможно“, категоричен бе вицепремиерът.

„Считаме тези искания за политически, защото се иска цялостна промяна на модела, нещо което няма как да се получи по този начин. Това са преговори, които се водят от законово избраните представители на съответните съсловия. Би било безотговорно да се подпише споразумение с няколко физически лица“, каза и социалният министър Деница Сачева.