Охранителите, пребили до смърт мъж в мол във Варна, отиват на съд
Охранителите, пребили до смърт мъж в мол във Варна, отиват на съд / БГНЕС, архив

Окръжната прокуратура във Варна внесе в Окръжния съд обвинителния акт срещу тримата охранители във варненския Гранд мол, които на 14 март 2015 г. убиха болен мъж.

Обвинението срещу 25-годишния Ангел Николов от Кърджали, 23-годишния Красимир Димитров от Ямбол и 20-годишния Цветан Маринов от Варна е за умишленото убийство на 52-годишния Нягол Петров, осъществено в съучастие като съизвършители от длъжностни лица спрямо човек, който се е намирал в безпомощно състояние, по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

И тримата подсъдими са с мярка за неотклонение "задържане под стража" от момента на извършване на деянието и се намират във варненския затвор.

Обвинените за убийство гардове пребивали и други клиенти на мола

На 14 март м.г. в 11.00 ч. подсъдимите Ангел и Красимир получили сигнал от човек от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" за клошар, който проси пари от посетителите на мола. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение, с цел да му бъде въздействано да не посещава занапред мола.

Когато тръгнали да го извеждат от търговския център, охранителите започнали да го бият, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения. Побоят над болния човек продължил 15 минути, като някои от гаврите подсъдимият Ангел Николов снимал с мобилния си телефон.

При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.

Разказ за жестокостта на варненските гардове

Около 12.26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият Нягол Петров все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12.50 ч. жена подала сигнал за мъж, който бил паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на 52-годишния Нягол.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на убития. От заключенията й става ясно също, че Нягол Петров е страдал от психиатрично заболяване, но не бил агресивен. Предстои насрочване на делото за разглеждане във Варненския окръжен съд.