/ ThinkStock/Getty Images
Ограничават ли броя на хемодиализите, които извършват отделните клиники?
100511
Ограничават ли броя на хемодиализите, които извършват отделните клиники?
  • Ограничават ли броя на хемодиализите, които извършват отделните клиники?
Ограничения в хемодиализите, които могат да извършват отделните клиники, притесниха лекари. Пред Дарик медици алармираха, че имат фиксиран брой диализи, които могат да извършват на бъбречно болни пациенти за месец. Според лекарите не е ясно какво ще се случи с пациентите, които се нуждаят от повече диализни процедури, но лимитът вече е надхвърлен. От здравната каса успокоиха, че няма да остане пациент без лечение. Институцията предвиждала създаването на фонд в регионалните каси, от който диализните центрове ще могат да се финансират, ако се наложи да извършат повече процедури от заложените за месеца.

Д-р Пламен Мартев е нефролог, който ръководи диализен център в Пазарджик. Пред Дарик той заяви, че е трябвало да положи подписа си върху нови правила за лимитиране на диализните процедури.
 
„Миналата седмица ни накараха в касата да подпишем анекси към рамковия договор за тази година. Служителките в районните каси ни казаха, че ще ни се заплаща по определено посочени обеми. Попитах как е възможно, но ми обясниха, че това им е дадено от Националната здравноосигурителна каса. Ще ви кажа, че за месец януари в нашия център в Пазарджик направихме и ще отчетем 500 диализи. Определеният обем за плащане, който ще ни се даде, е за 430 процедури. И ние питаме какво да правим, а те вдигат рамене”, разказа д-р Мартев.
 
Д-р Васил Чолаков пък работи в диализен център в Стара Загора. Ситуацията при него е сходна.
 
„Това ще рече, че ако на 25-о число достигнем лимита, пациентите до края на месец трябва да останат без диализа. Ако се съобразим с това решение, трябва да изчакаме пет дни да започне новият месец, за да диализираме. Ако не се съобразим, няма да ни се плати,” допълни Чолаков.
 
От здравната каса обаче увериха, че пари ще има и пациенти няма да останат без лечение. От една страна клиниките можели да взимат до 5 процента от бюджета за следващия си месец при нужда, а от друга се предвиждало създаването на  финансов резерв в районните каси, който да осигури средства при недостиг.