Очевидец: В изгорелия влак имаше само един пожарогасител
Очевидец: В изгорелия влак имаше само един пожарогасител / снимка: БГНЕС

В железопътния транспорт съществува добра система за контрол и въпреки всичко нещо се случва – така машинистът Пламен Георгиев коментира тежкия инцидент с влака София – Кардам край Червен бряг, при който загинаха осем души.

В ефира на Дарик Георгиев, който е и заместник-председател на Синдиката на локомотивния персонал в България, отхвърли версията, че причина за пожара в нощта срещу 29 февруари е счупена луминисцентна лампа. Според Пламен Георгиев „Няма логика за толкова силен и бърз пожар”.

Марина Новачева, очевидец на пожара, заяви в „Пропаганда” по Дарик, че е видяла само един пожарогасител, с който е гасил кондукторът. Ето какво разказа тя пред Мартин Карбовски:

„Успях да видя как носеха един пожарогасител, с който г-н Петров пръскаше, беше много тънка струйка. По-късно разбрах, че са казали – търсехме пожарогасители, в целия влак намерихме само три, от които работеше само един. Аз лично в 31-ви вагон, преди да си легна, отидох до тоалетната и се загледах, че там, където трябва да има пожарогасител в коридора, нямаше. Даже си помислих: Боже Господи, дано да не стане нещо, няма пожарогасител”.

Марина Новачева каза още, че е обидена на шефа на БДЖ, защото в едно от изказванията си той твърди, че тя е лъжкиня и че си измисля за липсата на пожарогасители във влака.

Чуйте коментара на машиниста Пламен Георгиев и разказа на Марина Новачева в първия звуков файл! ТУК можете да прочетете разказа на един от пътниците в злополучния влак Ивелин Иванов пред Дарик.