Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева е заплашвала началника на полицията в Кърджали, твърди вътрешният министър Бойко Рашков.

Причината била предприети действия срещу горски служители, които по думите на Рашков давали дърва за огрев само на хора, обявили, че ще гласуват за ГЕРБ.

Рашков: Българите продават гласовете си за хляб, леща и дърва за огрев

„Получихме данни, че служители и хора на ръководни позиции в Държавното горско стопанство в Кърджалийско дават или не дават дърва на хората в този регион. Това решение зависи от това дали този човек ще гласува за ГЕРБ или не. Когато предприехме действия да изясним един такъв случай, знаете ли кой се обади по телефона на регионалния директор на вътрешните работи в Кърджали? Обади се Цвета Караянчева“, обяви вътрешният министър.

По думите му бившият председател на НС е отправила заплахи към полицейския началник. А, обаждането било след 22:00 часа.

„Със заплахата, че няма да остане на поста си ако продължи да предприема такива действия срещу тези служители. Те, естествено, са членове на ГЕРБ“, разкри още Бойко Рашков.

Той каза, че разполага със снимка на номера, от който е дошло обаждането.

В отговор на обвиненията, Цвета Караянчева призова регионалният директор на МВР в Кърджали да излезе и да каже публично дали, как и с какво го е заплашвала.

"В противен случай ще приема казаното от вътрешния министър Рашков за показна наказателна акция срещу мен, която цели да ме дискредитира персонално в навечерието на изборите и да предизвика ескалация на напрежението в региона. Свидетели сме на чудовищни манипулации от служебното правителството на Радев, брутална гьобелсова пропаганда и внушаване на страх в хората в цялата страна и в частност в кърджалийско, прикрити зад фасадата на борбата с купения вот", заяви бившата председателка на Народното събрание.

Тя нарече действията срещу нея "груба полицейщина".

"Подобни обиски, арести по донос, разчистване на сметки и подгряване на сценария „гласове срещу дърва“ България не помни от мракобесните тоталитарни времена. На всички, които репресивната машина на Рашков продължава да мачка и да преследва ще кажа: Не се страхувайте! Няма верига за истината, а истината е на наша страна", заключи Караянчева.

По темата по-рано Рашков съобщи, че по случая вече има трима задържани: директорът на Държавното горско стопанство в Кирково Митко Манев, бизнесмен, който се занимава с дърводобив и активист на ГЕРБ.

„Тримата в момента са с полицейско задържане за 24 часа. Има образувано досъдебно производство. Всичко е докладвано на съответната компетентна прокуратура. В момента текат процесуално-следствени действия”, посочи директорът на Главна дирекция „Национална полиция” главен комисар Станимир Станев.