Районна прокуратура в Пловдив обвини 23-годишен мъж, подал сигнал за поставена бомба в училище, съобщиха от обвинението.

Мъжът с инициали Б.Т. е с повдигнато обвинение за това, че на 30 март, чрез обаждане на телефон 112 е предал невярно повикване за тревога, а именно, че в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ в Пловдив е поставено взривно устройство – бомба, като от деянието са настъпили значителни вредни последици. 

Задържаха 8 души за бомбените сигнали срещу училищата (СНИМКИ/ВИДЕО)

По данни на държавното обвинение сигналът е подаден от улична телефонна кабина. Незабавно е бил изпратен автопатрул на полицията, който е запазил местопроизшествието. Учениците, учителите и персоналът в училището са били евакуирани. При извършената проверка взривно устройство в сградата не е било открито.

Обвиняемият Б.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават. 

Същевременно под надзора на Районна прокуратура – Пловдив е започнато разследване за бомбени заплахи, отправени към училища в Пловдив и в други градове на страната. 

Бащата на единия задържан ученик за бомбените заплахи: Няма да му се карам, още е дете

Установено е, че две деца – момчета на 15 години, ученици в 9 клас в училище в Пловдив, на 27 март 2023 г. и на 31 март 2023 г., са изпратили писма по електронната поща до официалните мейли на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР и до две медии – информационен сайт и телевизия. В тези съобщения те написали, че в различни училища в Пловдив и в други градове на страната предстои да бъдат поставени взривни устройства. Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги извън територията на България. 

Към момента се извършват активни действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Пловдив. Не е установена връзка между двата случая, уточняват от прокуратурата. 

По-рано през деня главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров съобщи пред журналисти в Пловдив, че подаването на сигнали е „станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция“. Всички те са установени благодарение на дирекция „Киберсигурност“, подчерта Тодоров в Пловдив. Освен арестуваните 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната на непълнолетни, които са задържани за изпращане на заплашителни имейли, каза Тодоров. По думите му арестуваните са общо около осем лица.
Иван Лазаров, БТА