Върховният касационен съд проведе заседание по делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Три години след трагедията: Приятели и близки почетоха паметта на Милен Цветков

Прокуратурата поиска формата на вина да се промени в "евентуален умисъл", а не по непредпазливост", както и да се запази размера на наказанието.

"Днес тук няма членове на семейството на Милен Цветков. Но искам да се извиня. Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир", заяви Николов пред магистратите, предава NOVA.

николов дело
БТА


"След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците, или другите водачи", каза още Николов. 

Защитата на подсъдимия заяви, че делото трябва да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, изготвяли експертизи, и с начина на събиране на доказателства. Съдебният състав ще се произнесе в срок.

"Моля за снизходителност при определяне на наказанието", каза Николов пред съда. Той добави, че се е опитал да помогне на Милен Цветков.

9 години затвор за подсъдимия за смъртта на Милен Цветков
 

На 1 декември 2022 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години, постановена от Софийския градски съд.

Адвокат Константин Симеонов, защитаващ Николов, посочи пред журналисти, че настоява за намаляване на размера на наказанието. Той отбеляза чистото съдебно минало на Николов, липсващи нарушения на Закона за движение по пътищата, оказване на помощ на пострадалия, както и направени от него самопризнания. 

Менко Менков, който представлява близките на Цветков, заяви, че ВКС трябва да отмени присъдата на Николов и да върне делото на апелативния съд. Той настоява, че деянието е извършено с евентуален умисъл, което, ако се приеме от съдебния състав, ще измени и наказанието на подсъдимия.

Константин Костов/БТА, NOVA