Общинските болници в безизходица може да оцелеят
Общинските болници в безизходица може да оцелеят / снимка: Диляна Стойчева

Възможно е утре да бъде приета промяна в Националния рамков договор за 2010 г., която да даде възможност на много от общинските болници, които сега са в безизходица, да успеят да защитят повечето пътеки, по които искат да осъществяват лечение, смята директорът на РЦЗ-Търговище д-р Венка Стоянова. Тя изказа това становище на пресконференция, свикана от Районната колегия на БЛС в Търговище, на която присъстваха още областният управител Митко Стайков и директорите на болниците в Попово и Омуртаг.

Ако промяната утре бъде утвърдена от НЗОК, един специалист ще е достатъчен за подписване на договор по съответната клинична пътека. Досега, според новите изисквания към болничните заведения, бе нужно да има 2 специалисти и поне един лекар без съответната специалност, за да се утвърди пътеката.

Така се оказваше, че болницата в Попово е подала 88 пътеки, по които да работи, но са одобрени само 16. Тази в Омуртаг от 94 предложени пътеки отговаря на критерия за двама специалисти също само по 16. При тази ситуация лечебните заведения в Омуртаг и Попово трябваше да започнат преструктуриране, защото 16 пътеки са абсолютно недостатъчни за издръжката им.

Ако изискването за двама специалисти се промени, болницата в Омуртаг ще има отказ по 7 пътеки и ще може да работи нормално, смята нейният директор. Според председателя на Районната колегия на БЛС в Търговище д-р Папуров, това е разковничето, което може да реши проблемите с договарянето. Той подчерта, че колегията в Търговище е снела доверието от председателя на БЛС, защото е подписал еднолично изискването за 2-ма специалисти по пътека, макар че общото мнение е било друго.

„Не можеш от днес за утре да произведеш специалисти, в страната няма достатъчно, за да отговорим на това изискване. Затова поискахме и година гратисен период за въвеждане на промените", каза още той. Според него общинските болници използват около 14% от ресурса на Здравната каса и със затварянето им проблемите на здравното министерство няма да се решат.

„Големите пари отиват в големите болници, там трябва да има по-голям контрол върху разходването им", завърши Папуров.

Директорите на болниците в Попово и Омуртаг се съгласиха, че качеството на здравеопазването трябва да е по-високо, но подчертаха че трябва да бъде гарантиран достъпът на всеки здравноосигурен до болнично лечение. Те настояха за изработване на по-дългосрочна стратегия, защото според тях перспективите в по-малките общини не са добри.

Вероятно с около 15% по-малко ще бъдат клиничните пътеки, по които ще работят лечебните заведения за болнична помощ от Габровско през тази година в сравнение с предходната. Основната причина е липса на специалисти на основен трудов договор при пълно работно време. На ниво общини болниците ще се запазят.  

"Единствено затруднено е положението на многопрофилната болница в Дряново, която при сегашните обстоятелства може да договори при заявени 46 клинични пътеки едва четири клинични пътеки, които са в областта на физиотерапията и рехабилитацията. Причината е, че лечебното заведение може да осигури специалисти на основен трудов договор по много малко от дейностите", каза за Дарик директорът на Районната здравоосигурителна каса в Габрово Захари Дошков. Проверка на Регионалния център по здравеопазване показва, че от всички медицински стандарти, по които работи стационара там, само този по физиотерапия отговаря на минималните изисквания.

Общинската болница в Севлиево също има затруднения. Прогнозата е, че около 20 - 25 клинични пътеки от заявените ще отпаднат като част от тях са свързани с основни терапевтични дейности. Тревненската болница запазва дейността си близка до миналогодишната и засега няма проблеми с договарянето.

Габровската областна болница е заявила 226 клинични пътеки. Възможно е 7-8 от тях, които не са свързани с основна дейност, да отпаднат. Стационарът ще сключи договор за лечение и в сферата на инвазивната кардиология. Все още се изчакват обаче допълнителни указания от НЗОК.

Според Захари Дошков Габровска област е компактна, има добре развита пътна мрежа, разстоянията са кратки и липсата, на която и да е болница, с изключение на областната, не би била фатална за населението в областта. Освен това въпреки намалението на общия брой договорени клинични пътеки потребностите на населението от болнична помощ ще бъдат задоволени, тъй като нито една дейност, по която е работено до сега, няма да отпадне.