Обмислят администрацията в МВР да мине в 3-та категория труд
Обмислят администрацията в МВР да мине в 3-та категория труд / снимка: БГНЕС, архив

Няма втвърдяване на позициите, а просто започване на дебат и разговори. Това заяви пред медиите Добромир Добрев от Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) след среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и членове на вътрешната парламентарна комисия.

Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета

„Параграфите от 9 до 16 от проектозакона за държавния бюджет ще бъдат оттеглени за второто четене, защото няма как това да се случи преди първото четене на закона. Това, което вътре си обещахме е да започнат преговори в съответните ведомства. Ние в МВР ще го направим на ниво социално партньорство”, разясни Добрев.

Той обясни, че до февруари трябва да се обсъди обемът на социалните компенсации като това при всички положения не означавало, че ще бъдат намалени и след това да бъдат предложени за влизане в сила от 1 юни 2016 г. „Това е като резултат от срещата, надявам се да се успокоят леко колегите, че за момента нищо няма да им бъде отнемано”, посочи Добрев.

„Предстои дебатът, за да бъдем убедени, че нещо трябва да бъде отнемано, да видим дали ще ни бъдат подобрени условията на работа. Тогава можем да говорим за евентуално компенсиране по различен ред на каквото и да е било”, заключи той.

Добрев разясни, че е било обсъдено и това администрацията в силовото ведомство да мине в 3-та категория труд. „Този обем, който ще бъде обсъждан до февруари месец от разговори, ще обхване и компенсациите на тези колеги, които ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Ние категорично държим, че всичко, което им се полага до момента по Закона за МВР, да им бъде изплатено преди да преминат на други на правоотношения”, каза още Добромир Добрев от СФСМВР.

Полицейското недоволство започна във вторник, 3 ноември, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор сигурност при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени.

След среща на премиера Бойко Борисов с ресорните министри на вътрешните работи и на финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов стана ясно, че допълнителните 2% за прослужено време стават част от заплатата и няма да се добавят за всяка година стаж, отпуските се намаляват на 20 дни годишно, а новоназначените ще получават само до 10 заплати при пенсиониране.