Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета
Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета / снимки: БГНЕС

Да отпаднат всички текстове в законопроекта за бюджет 2016 г., които касаят компенсациите в сектор „Сигурност”. Това поиска Лукан Лазарски, председател на УС на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР.

Днешният протест пред парламента, на който присъстват около 60-70 души, е организиран от всички синдикати в сектор „Сигурност”. Протестът е в подкрепа на декларацията, казана в неделя от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че тези текстове ще отпаднат.

„Днес има заседание бюджетната комисия към НС и там ще бъде разгледан този законопроект, всички синдикати ще имат свои представители вътре в комисията и днес сме тук, за да ги подкрепим”, каза Лазарски. Той беше категоричен, че всички синдикални организации работят заедно при тези протести.

По думите му по заповед на министър Бъчварова в момента се правят проверки на снимки и видео материали, за да може да стане ясно дали има полицаи, които са нарушавали обществения ред. Ако бъдат установени такива, на тях ще им бъдат налагани дисциплинарни наказания.

Пенсионирана служителка от българската армия заяви, че е дошла да подкрепи колегите си, защото в армията не всички получават огромни заплати и отнемането на т. нар. порциони, както и вкарването на процента прослужено време в основната заплата означава, че заплатите на цивилните служители в армията ще се приближат максимално до минималната работна заплата, която се предвижда за 2016 г. (420 лв.). Жената иска да се помисли за заплатите на цивилните служители, а не на военнослужещите или на служителите в Министерство на отбраната, „защото те са тези хора, които заедно с военнослужещите са винаги на разположение”.

„При наводнения, бедствия и аварии се търси българската армия, полицията и пожарната. И точно на тези хора, които са винаги навън се посегна на възнагражденията”, коментира тя.

Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета
netinfo

Иван Коцев от синдиката на служителите в затворите в България е дошъл за протеста чак от Стара Загора. Той заяви, че се присъединява към протестиращите, защото се орязват техните трудови и социални права. По думите му на второ четене на закона за бюджета спорните промени трябва да отпаднат. „Докато това не стане факт, ние ще сме тук и ще протестираме”.

На протеста има и много обикновени граждани, като Слави Гатев, който заяви, че един народ, една армия и една полиция, трябва да бъдат заедно и всички трябва да посочат несправедливостите и да не стоят безучастно към това, което се случва.

Източник: БГНЕС