училища
училища / Thinkstock/Getty Images
Училищата в Пазарджишка област излизат в грипна ваканция от 19 до 23 януари, реши на заседание Регионалният пандемичен комитет. С

Според актуалните данни, представени от образователни институции и лечебни заведения, има рязко повишение на заболеваемостта от вирусни инфекции, затова мярката е наложителна.

Между 300 000 и 400 000 българи вероятно ще се разболеят от грип

По данни на Регионалния инспекторат по образованието от училище са отсъствали 29,73 на сто от децата. Най сериозна е ситуацията в общините Септември, Лесичово и Брацигово, където отсъстващите са над 30%, а в Батак и Сърница са съответно 16,34% и 15,83%.

Обявена е и епидемия. Прекратяват се плановите операции, а за свижданията в болниците ще бъде въведен драстичен ограничителен режим. Спират се също детските и женските консултации.

Какви са симптомите на грипа?

Лабораторни изследвания потвърждават, че в региона има грип. Актуалният вирус е от тип В, известен като „Ямагата“. Експерти предупреждават, че тазгодишните ваксини не предпазват от него.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Красимир Кулински отново предупреди, че самолечението е опасно. Съветът е при първи симптоми да се търси лекар, който може да прецени кои противовирусни препарати са най-подходящи.