Нужна е нова по-разширена експертиза по случая „Белнейски”
Нужна е нова по-разширена експертиза по случая „Белнейски” / netinfo
Необходимо е назначаването на разширена експертиза по случая „Белнейски” – седморна или деветорна – по преценка на разследващите органи, за което България разполага с достатъчно добри експерти. Това каза директорът на Съдебна медицина към Александровска болница Станислав Христов в „Денят” на Дарик, според който не е нужно за новата експертиза да се търсят експерти от чужбина.

Според него не са спазени всички необходими процедури при първоначалната аутопсия. Разминаванията в направените досега експертизи Христов коментира така: „Установено бе, че не са направени основни стандартни разрези в първоначалната аутопсия, а когато има такива случаи, те са задължителни. Затова органите на досъдебното производство и експертите от Съдебна медицина трябва да работят съвместно от начало до край”.

„Във връзка с превежданите допълнителни изследвания чрез ДНК-анализ на иззети следи, от Скотланд ярд са поискали и основните експертизи от аутопсиите на първоначалната експертиза. По нея те са изказали мнение, че може би заключението не е достатъчно обосновано и са насочили нашите следствени органи към възможно пътно-транспортно произшествие”, обясни още директорът на Съдебна медицина към Александровска болница пред Дарик.

Цялото интервю със Станислав Христов чуйте в прикачения звуков файл.