/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, свързани с възможността за получаване на гражданство чрез инвестиции.

Законопроектът, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти"q цели да се прецизират условията за получаване на инвестиционно гражданство.

Предвижда се отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или увеличаване на инвестицията до два милиона лева.

Със законопроекта се предлага ново основание за натурализация във връзка с директни инвестиции и материални активи на стойност най-малко 1 млн. лева и кумулативно разкриване на минимум 20 нови работни места.

По време на дебатите бяха засегнати критиките на Европейската комисия за даване на инвестиционно гражданство и твърденията за корупционни схеми при придобиването на български паспорти.

Александър Иванов от ГЕРБ коментира, че особено в този момент за възстановяване на икономиката на Европа, възможността за гражданство чрез инвестиции не бива да бъде зачеркната. Ще дойде момент, в който азиатски инвеститори ще преместват свои производства на територията на Европа, даде пример той.

Според Тодор Байчев от БСП инвестиционното гражданство създава проблеми и не трябва да се насърчава.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че останалите пет страни, които са били обект на мониторинг и критични бележки от ЕК, не са забранили инвестиционното гражданство, но са променили реда, по който се получава. Той добави, че във временната комисия за българското гражданство са се спрели на същия подход. Да прецизираме максимално условията, по които се получава инвестиционно гражданство. Да не се отказваме от един международно утвърден механизъм, но да го направим така, че да няма критики към България, призова той.