Няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид
Няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид / БГНЕС

Изследването на лютеницата, което беше обявено преди дни от асоциация „Активни потребители" не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начинът, по който са взети пробите и следователно буди съмнение неговата стойност. Около това становище се обединиха Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и други представители на бранша.

Проверяват българска лютеница за опасно токсично вещество (ВИДЕО)

Според Константин Ламбрев, председател на браншовата организация, няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид, освен това въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, а количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на браншовия стандарт.

По думите му, пробите от асоциация „Активни потребители" са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември. От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала и не са решили дали ще потърсят правата си в съда.

БАБХ : Олеамидът в лютеницата не е опасен, това не е наркотично вещество

Припомням, че преди седмица от асоциация „Активни потребители" обвиниха производителите на известна марка лютеница, че в неин продукт е открит олеамид, както и че захарта и нищестето, влагани в нея, са в завишени количества.