БАБХ : Олеамидът в лютеницата не е опасен, това не е наркотично вещество
БАБХ : Олеамидът в лютеницата не е опасен, това не е наркотично вещество / DarikNews.bg, архив

Олеамидът в лютеницата не е опасен за човешкото здраве. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по повод сигнала на асоциация "Активни потребители" срещу "Идеал Продукт" ООД, Перущица, за това, че в лютеница "Класик" 550 гр., произведена от фирмата, се съдържа опасно за здравето вещество "олеамид".

От БАБХ уточняват, че това е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини, които не са опасни за човешкото здраве.

Припомням, че по-рано през деня Районната прокуратура в Пловдив разпореди проверка по случая.

Прокуратурата проверява опасната лютеница, произвеждана до Пловдив

Олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Най-вероятната причина за подвеждащото твърдение за наркотично въздействие, е продиктувана от факта, че наподобява на други вещества, които са структурно опасни. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина, заявяват още от БАБХ.

Проверката на Агенцията е установира още, че лютеницата се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. Представени са сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.