Няма да създаваме фракции в НДСВ, заяви Анелия Мингова
Няма да създаваме фракции в НДСВ, заяви Анелия Мингова / netinfo

Няма да има създаване на фракции в НДСВ – това каза Анелия Мингова от НДСВ в предаването „Седмицата” на Дарик по повод информациите за възможно разцепление на НДСВ и създаване на фракции преди местните избори. Тя определи появилите се подобни информации като смешен опит за провокация и дестабилизация.

Позицията на НДСВ по отношение на принципа за уседналост от закона за местните избори беше ясна дълго време, след което някак си стана известно, че този принцип ще мине. БСП беше притиснато да подкрепи една идея, която първоначално не беше негова. НДСВ устоя позицията си за въвеждане на уседналостта, но за съжаление не достигнаха гласовете.

Запитана дали според нея текстът или начинът за приемането му е противоконституционен, и дали НДСВ ще участва в сезирането на Конституционния съд по повод отпадането на уседналостта Мингова отговори: „Това пък би била една противоположна демонстрация и мерене на сили. Аз мисля, че трябва да гледаме напред. Всъщност губещият в тази ситуация не е нито НДСВ, нито тези парламентарни групи, които отстояваха принципа. Аз си мисля, че по-скоро колегите от ДПС трябваше да оставят нещата такива, каквито бяха при предходното гласуване, защото ако те наистина твърдят, че това не ги касае пряко, странно защо толкова разпалено защитаваха обратното”.