НПО-та против местенето на Агенцията за закрила на детето в спортното министерство
НПО-та против местенето на Агенцията за закрила на детето в спортното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отпор срещу местенето на Агенцията за закрила на детето в спортното министерство
64547
Отпор срещу местенето на Агенцията за закрила на детето в спортното министерство
  • Отпор срещу местенето на Агенцията за закрила на детето в спортното министерство

Структурна реформа в Държавната агенция за закрила на детето би застрашила процеса по извеждане на децата от институциите и предстоящото преместване на над 2000 деца в нови социални услуги в цялата страна - с този аргумент над 170 неправителствени организации се обявиха срещу намерението на новото правителство да премести държавната агенция към Министерството на младежта и спорта.

През следващите две години всяко от тези 2000 деца трябва да бъде преместено в подходящата за него услуга, според оценката на рисковете за него, заяви Елка Налбантова от Коалиция „Детство 2025-та година".

„Целият този процес се управлява от Държавната агенция за закрила на детето. От всички оценени към момента деца, индивидуално е оценен и рискът за всяко едно от тях как да бъде преместено, има около 300 високорискови деца, за които особено внимателно се взема всяко едно решение за тях на национално ниво. Целият този процес трябва да приключи през следващите две години и ние оценяваме, че това са едни от най-важните стъпки, които трябва да направим като държава и общество - да може не само безопасно да приключи процесът на организиране на новите места за живот на децата, те да бъдат преместени безопасно. Гледаме на новите услуги, които ще бъдат изградени над тези 2000 деца, като услуги, от които ще се възползват за в бъдеще деца и родители. Ако държавната агенция бъде преместена, ние се питаме как би продължила и кой ще управлява този процес, който е много над ресорите на което и да е министерство", добави Елка Налбантова от името на неправителствените организации, ангажирани със закрилата на децата.