/ Георги Димитров
И през днешния ден продължиха острите политически реакции след изказването на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Думите на Николоски предизвикаха бурни реакции на българските институции и политиците в парламента още в сряда. 

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на вицепремиера на РСМ. "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят", каза Борисов. "Мисля, че те постъпиха подло с президента, подло с министрите, които се видяха с тях", каза още той. По думите му в протокола ясно е записано при официална среща какво се прави. "Да речем, че нямат опит, но езика, който използват, има само едно извинение - оставка на този министър. Ако не го направят - нито президент, нито премиер, нито министри, нито партии, трябва да се виждат и разговарят с тях", категоричен бе той.

Лена Бориславова от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) също коментира думите на вицепремиера.

"Недопустим е езикът, който използват, ние сме на мнение, че споразумението, което беше сключено на база Френското предложение е добро, въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически мотивирани. В момента интересите на България са абсолютно защитени", каза Бориславова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също коментира темата. "За пореден път ръководството на Република Северна Македония (РСМ) показа, че има един единствен комплекс, който до голяма степен определя политиката на изпълнителната власт в момента, и това е т. нар. "Б комплекс" – комплекс към България", каза Костадинов.

Костадинов показа и снимка, която, по думите му, я няма в македонските медии, и е от неофициално посещение на премиера на РСМ Християн Мицкоски в Хърватия. По време на неофициалната му среща с хърватския министър-председател също не се вижда знамето на РСМ, в този случай няма проблем. Мицкоски също не вижда – ето ви пример за класическия „Б комплекс“, обясни лидерът на "Възраждане". 

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) също коментира в Народното събрание телевизионното интервю на вицепремиера.  Северна Македония няма да помирише ЕС, ако казусът стигне до ИТН, докато не си оправят начина на поведение, на говорене, не спазят всички елементи по договорите, заяви Балабанов. Според него не е прекомерно искането от български политици за оставка на вицепремиера на РСМ Николоски и за отзоваване на посланика на страната в София.

Припомняме, че дясната ръка на премиера Християн Мицкоски заяви, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени. "Очевидно домакинът не е цивилизован. Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени", коментира още вицепремиерът на РСМ.

Припомнете си видеото по-долу:


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня