Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БСП
Промишленото производство, търговията и строителството нарастват. Това написа във Фейсбук вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова.

"Фактите опровергават всички твърдения за срив в икономиката и фалит на индустрията в България. Опровергават и лъжите на Борисов за успешното управление на ГЕРБ. Индустрията работи и промишлеността произвежда повече сега, отколкото при управлението на ГЕРБ", твърди Нинова в социалната мрежа. 

"Националният статистически институт отчете, че през месец май 2022 г. промишленото производство нараства с 20.2% спрямо същия месец на 2021 г., като най-голям дял в това увеличение отбелязва добивната с 18.5% и преработващата промишленост с 21%, както и производството на основни метали. Те отчитат съществен ръст и спрямо предишния месец април 2022 г., съответно с 13%, 1.6% и 8.9%. През май търговията на дребно расте с 5%. Даже строителството показва ръст, като строителната продукция от гражданско, инженерно и сградно строителство бележи покачване с 5.8% през май спрямо май 2021 г.", категорична е Корнелия Нинова, цитирайки данни от НСИ. 

Нинова: Борисов се самопредлага, но никой не го иска

"Знам, че сега от ГЕРБ ще кажат: “Но 2021 г. имаше ковид“. Да, но и през първите месеци на 2022 г. имаше, освен ковид и енергийна криза, инфлация, война. Изводът е един - въпреки поредицата кризи, пред които бяхме изправени, нашето правителство осигури икономически растеж и ръст в индустрията, което означава и повече работни места. Това се случи по две причини: мерките, предприети от кабинета в подкрепа на предприятията и работниците и усилията на работодателските организации и синдикатите. Ето защо е важно да не хвърляме страната в хаос и да има политическа стабилност. Тя е необходима, за да продължи икономическия растеж и сигурност за семействата", завършва поста си в социалната мрежа Нинова. 
БСП