Нинова: Корабът потъва, нужни са предсрочни избори
Нинова: Корабът потъва, нужни са предсрочни избори / БГНЕС

„Страната е в политическа криза, отговорът са предсрочни избори".

Това обяви новият председател на ПГ на "БСП-лява България" и на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

Ивайло Калфин подаде оставка

„Започваме тази сесия в сложна обстановка, определена с две думи, тя е политическа криза, очаквана и предвидима политическа нестабилност. Правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ се роди като съюз на интереси - лични и тяснопартийни, той не роди политики, а произведе противоборства, скандали за разпределение на влияние и постове, сбъркани реформи, плаващи мнозинства и несигурност в обществото", допълни тя.

С какви думи се разделиха Борисов и Калфин

„Конкретният повод, за да лъсне цялата несъстоятелност на този клуб по интереси, оглавяван от г-н Бойко Борисов, беше Изборният кодекс", каза още Нинова.

По думите й през този закон всяка от партиите в управляващото мнозинство е провидяла възможност да бетонира партийното си оцеляване, да се гарантира във властта:

„Защото с участието си в това управление отблъснахте своите избиратели и не виждате бъдеще. Вместо да признаете провала си, си търсите оправдание. Не си и помисляйте след конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ, политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Не си и помисляйте да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисие, предварителни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението".

Проф. Константинов: АБВ и БСП правят опит за римейк на 2001 г.

По думите й истинската причина за този разпад е, че корабът потъва.

„Нашата история и цел не е да бъдем партия еднодневка и да съществуваме в политиката сами за себе си", заяви председателят на БСП.

"Затова ако днес стои въпрос: "А сега накъде?", отговорът на "БСП-лява България" е: "Към предсрочни избори", заяви Корнелия Нинова.

Източник: БТА